Quantcast
Channel: Dolma Kalem, Mürekkep ve Kırtasiye Tavsiyeleri...
Viewing all 127 articles
Browse latest View live

KONUK YAZAR ETKİNLİĞİ 10/SHEAFFER: 444’ten 9440’a…

$
0
0
Konuk Yazar Etkinliği'mizin bu ayki yazısı Umut Türkmenoğlu'na aittir.


Uzun yıllar kullandığım “Sheaffer 444”ü değiştirmenin vakti gelmişti. Ve 444’le ilişkim 15 yıl ve 6000 sayfa yazıdan sonra bir aşk ilişkisine dönüşünce de Sheaffer’dan başkasıyla devam etmek içimden gelmedi açıkçası. Dolayısıyla diğer markaları gözüm görmeden doğrudan Sheaffer’ın yeni modellerini incelediğimde, 444’ün müdavimi niteliğindeki 9440’ta karar kıldım.444, ucu epeyce sert, esneklik payı pek olmayan bir kalemdi. Sağ elimin üç parmağı ile kavradığım zaman, yırtıcı bir hayvan gagasını andıran ucunu ve çelik yapısının bu sertliğinden kaynaklı gücünü daha kâğıda temas eder etmez hissederdim. Mürekkep akışkanlığı fazlasıyla iyiydi. Uç topunun kayganlığı ile mürekkep akışkanlığı birleştiğinde elinizi hiç zorlamaz, ne istediğinizi sanki hissedermiş gibi neredeyse elinizin devamı bir uzva dönüşürdü. Kaçacakmış gibi tutmayıp, kâğıda bastırmaya gerek bırakmayan, kendi gücünü kavrayan kişiye hissettiren bir kalemdi.


Söz konusu akışkanlığı belki mürekkep sarfiyatına sebep olsa da benim gibi daktilo veya bilgisayar değil de kalemle, elle yazmayı tutku hâline getirenler için, kalemin mürekkebini bitirmek, ardından tekrar yükleme yapmak… Veya biten bir kartuşu söküp yenisini takmak bir tören hâlini alır, 444’ün fazla mürekkep harcaması bile ayrı bir keyfe dönüşürdü.
Özellikle kısa kısa not almalar veya imza atmalarda değil de uzun ve meşakkâtli yazım süreçlerinde, hele de diğer kalemlerle mukayese ettiğimde rahatlığını fark ediyordum 444’ün. Tutkunları bilir. Kalemin ele yatkınlığı, ergonomisi önemlidir. Belki elinizin yapısına, belki kalemi tutuş şeklinize, belki de el yazınızın biçimine göre değişir bu. Dolayısıyla aynı kalem, kullanan herkeste aynı beklentiyi karşılamayabilir. Bu açıdan bakıldığında diğer modellerine de uyguladığı nev-i şahsına münhasır uç tasarımının da Sheaffer’ı, benim için diğer markalardan ayıran önemli bir özelliği olduğunu söylemeliyim. Kalemi, uç kısmına yakın bir şekilde, dipten kavramanızı sağlayan bir özellik bu; uca yakın bir kavrayışa imkân sağlayan bir özellik… 444’ün rutin temizliği sırasında elime aldığım Pelikan M200’le kıyaslandığında 444’ün bu yönü daha bir ortaya çıkıyordu.
İnsan bir araç olarak kalem materyaline, el yazısına tutkuyla bağlı olunca aklını diğer kalemler, yeni modeller de çekiyor tabii. Bu hevesle bazı dolma kalemler edinsem de 444’ten hiç şaşmadım. Başka marka dolma kalemler benim yazış stilime, elime en uygun kalemin 444 olduğundan emin olmamı sağladılar sadece.
444’le bu şekilde yıllar boyu devam eden ilişkim, geride tam 6000 sayfalık yazı bıraktı. Dile kolay; aynı kalemle tam 6000 sayfa! Onunla yazdığım sürece hep kartuş kullandığım ve biten kartuşları da atmayıp cam kavanozda biriktirdiğim için ulaşıyorum bu sayıya. 444 öyle bir kalemdi ki birlikte geçirdiğimiz 15 yıl ve 6000 sayfa boyunca hiç teklemedi; yarı yolda bırakmadı beni. Dışını saran krom nikelaj biraz soldu sadece; o kadar. Yayınlanmış bütün yazılarımı onunla yazdım. Ayrıca koca bir kitap da yazdım onunla.


Ben 444’ü değiştirme vakti geldiğini de Sheaffer’ın “taranis” modelini ilk gördüğümde anladım. Yoksa 444’ü değiştireyim diye aranırken bulmadım 9440’ı. Daha fotoğrafını görür görmez şekline, dizaynına vuruldum diyebilirim.


9440, yaşadığımız uzay çağını yansıtan bir dizayna sahip. Yenilenen uç kısmı sanki ortaçağ miğferiyle modern bir savaş uçağının kombinasyonunu andırıyor. Gövdesinin, orta kısma doğru kalınlaşarak uçlarda incelişi ve inceldiği yerden kare bir şekil alarak kesilmişçesine bitişi, kapakla gövdenin neredeyse aynı boyda olmakla tam orta yerde buluşması, bu dizaynın fark yaratan özellikleri… Baktığınızda adı gibi taranis. Bütün görkemiyle geceye karışıyor; yazılarla dolu uzun gecelere. Tasarım olarak bir bakıma 444’ten izler de barındırıyor bence. Markanın isminin uç kısmında süsleme unsuru olarak kullanıldığı görülüyor. Beyaz noktalı askısı önceki modellere oranla biraz daha uzatılmış. Ben bu dizayna en uygun renk olarak gördüğüm için siyahı tercih ettim. Yoksa 9441 ve 9443 ile farklı renk seçenekleri de mevcût. 9440, daha elinize alır almaz, kapağını açar açmaz… Bir an önce kartuşu takıp yazma isteği uyandırıyor.


Ama itiraf edeyim 9440’ı daha sipariş ederken 444’ten aldığım performansı verebileceğine dair şüphelerim yok değildi. Her şeyi ile başkalaşmış bir tasarımdı çünkü. Dolayısıyla 444’ten aldığım performans yalnızca bana özgü, benim kalem tutuşuma, yazım tarzıma hitap ediyor olabilirdi. Yani herkes için geçerli olmayacağından bu yeni tasarımda es geçilmiş özellikler olabilirdi bunlar.


Ama kartuşu yerleştirdikten sonra kâğıtla buluşturduğumda gördüm ki 9440’ın kayganlığı 444’ten aşağı kalır seviyede değil. Uç topu kâğıda kendini hemen kabûl ettiriyor. Mürekkep akışkanlığı da kalemi sıkmanıza, kâğıda bastırmanıza gerek bırakmıyor. Sürtünme katsayısının değiştiği durumlarda bile çizgi netliği değişmiyor.


444’e oranla bu yeni dizaynından kaynaklı da yazım kolaylığı var. Kalemin uç kısmı, “sanki ince bir kalem, daha kalın bir kalemin içinden çıkıyormuş” izlenimi verir şekilde tasarlanmış. Bu yüzden uç kısmının, kullan-at roller kalemlere benzerliği söz konusu edilebilir. Özellikle uzun soluklu yazım süreçlerinde yorulmamak adına kalemi uca yakın bir bölgeden kavradığınızda bile, eliniz damağa temas etmediği için ele mürekkep de bulaşmıyor. Bu açıdan benim gibi genelde dipten kavramayı alışkanlık edinenler için ideal bir tasarım olduğu söylenebilir.

Burada gözle görülür, belirtilmesi gereken belki de yegâne kusur, gövdesinin de tıpkı mekanik aksamı gibi metâlden olması nedeniyle hem 444’e göre, hem de gövdesi reçine olan diğer marka kalemlere göre (tartma imkânım olmadı ama elle de fark edilebilir şekilde) biraz ağır olması. Yekpare, sert bir yapısı var. Hele de reçine kalemlere alışkın bir ele sanki tornavida tutuyormuş gibi gelebilir. Bu yönden pek kibar sayılmaz. Ama uç kısmından kapağına kadar kendini belli eden, hor kullanmaya uygun, güven veren bir yapısı var.


Bir de uzun soluklu yazım süreçlerinde kalemin arka kapağını ara ara açıp da benim gibi mürekkep seviyesine göz atmayı sevenler için, söz konusu 9440 olduğunda bu iş biraz yorucu hâle gelebiliyor. Arka kapağı gövdeye bağlayan vida biraz uzun bırakılmış çünkü. Çevir çevir açılmıyor. Dolayısıyla sık açıp kapatmalarda biraz oyalıyor insanı. Bu şekilde birbirine geçen karşılıklı iki vida yivinden biri 444’teki gibi plastik olmadığı için de açarken ve kaparken sanki su borusu birbirine bağlanır gibi metâlden, kaba bir ses çıkarıyor. Ama bunu da fazla büyütmemek lâzım. Zira vidalamanın bu metâlik sesinin bile esasında 9440’ın genel zarafetiyle bütünleştiği söylenebilir. Buna karşın uç kapağı 444’te olduğu gibi: vidalı değil. Ama onun gibi de sessiz oturmuyor yerine; “tık” diye güzel bir ses bırakarak kapanıyor.


Elinden kalem düşmeksizin uzun yazı yazanlar ve kâğıt-kalem bütünleşmesinde kontrolü elinde tutmak isteyenler için ideal bir kalem olduğunu söyleyebilirim. Ucunun esneklik payı bence 444’ten bile daha az. Bu o kadar öyle ki acaba yeni bir kalem olduğu için mi böyle, yani bir süre kullanıldıktan sonra esneyebilir mi diye düşünmeden edemiyorum.


9440’a kartuşu yerleştirir yerleştirmez ilkin Kış Uykusu filmi ile ilgili bir eleştiri yazısı yazdım. Bu onunla yazdığım ikinci yazı. İlişkimiz yeni başladı. Şimdilik iyi gidiyor; bakalım. Onunla yeni kartuşlarla somutlaşacak yeni bir 6000 sayfa ve bu 6000 sayfanın içinden çıkacak yeni bir kitap hayâl ediyorum.

Umut Türkmenoğlu

*Görsellerin bir kısmı internetten ALINTIDIR.
Kaynak:fountainpennetwork.com,
             sheaffer.com


KIRTASİYE GÜNLERİ 5 CROSS Click Star Wars Stormtrooper Jel Tükenmez Set

$
0
0

Bu ayki ilk kırtasiye günü etkinliğinde özel bir sete yer vermek istedim... Star Wars film serisinin 7.Si 'Güç Uyanıyor' için Cross'un üretmiş olduğu kalem ve defter setine...


169 yıllık bir şirket olan Cross, dünya çapında birçok sinemaseverin hayranı olduğu Star Wars için bir koleksiyon oluşturmuş... Serinin üç karakteri olan Darth Wader, C-3PO ve Stormtroopers'ın yer aldığı koleksiyonda dolma kalemler, roller kalemler, tükenmez kalemler ve de defterler yer alıyor... Ben pek özellikli olmadığını düşündüğüm ve gereksiz derecede pahallı bulduğum dolma kalemi yerine bu koleksiyondaki defterli tükenmez kalemlerden edinmeyi uygun buldum...


Öncelikle kaleme bakalım... Stormtrooper olanın beyaz gövdesini daha çarpıcı bulduğumdan bu kalemden edindim... -Aslında siyah gövdeli Darth Vader olanında da gözüm var- Siyah jel mürekkepli tükenmez kalem oldukça ince bir gövdeye sahip. 


Kalemin gövdesi saten krom kaplı... Gövde üzerinde Stormtrooper, Star Wars, Cross yazıları ve siyah desenler bulunuyor. Klipsinde ise Stormtrooper ikonu yerini almış.  Kalem bildiğimiz standart basmalı mekanizmaya sahip... Kalemin yazımı içindeki 0.7 jel refill sayesinde oldukça yumuşak ve pürüzsüz...


Büyük bir olasılıkla kullanmaya kıyamayacağım defter suni deri kaplı... Kapak üzerinde Stormtrooper resmi ve Star Wars yazısı yer alıyor... Lastik ise sağ alt köşeye iliştirilmiş... 


15x21 cm ebatlı, 160 sayfadan oluşan defter çizgili ve 100 gsm'lik ağırlığı ile aynı zamanda dolma kaleme de uygun bir yapıya sahip gibi... Bu defterde denememiş olsam da daha önceki deneyimlerime göre tok yapraklarına rağmen Cross defterler maalesef  arka yüzde noktasal kanamalar yapabiliyor. Defterin kaleminizi takmak için sol tarafında küçük bir yeri  ve iç cebi bulunuyor.


Kalemin yazımını göstermek adına standart fotokopi kağıdına bir deneme yaptım... Star Wars hayranı olunmasa bile güzel bir hediye olabileceği kanısındayım... Bugünlük de benden bu kadar en yakın zamanda görüşmek dileğiyle:)



Mürekkep Faresi'nden 2016 Yeni Yıl Çekilişi

$
0
0

2016'ya girmeden son hafta yazı yazmak yerine çekilişlere yer vermek istedim. Bugünkü çekilişimiz blogun ana teması olan dolma kalemlerle ilgili... 

Şanslı 1 kişi resimde gördüğünüz;

-1 Adet A5 boyutlu Rhodia Ice Kareli Defter,
-1 Adet Inoxcrom For Seasons Bombon Dolma Kalem,
-1 Adet J.Herbin Vert Reseda Mürekkep kazanacaktır.

Çekiliş için şartlarım...


- İzleyicim olmanız gerekiyor… Hala yerine getirmediyseniz veya aramıza yeni katıldıysanız ekranın sağ tarafındaki açılır kapanır menüden izleyiciler ikonuna tıklayarak açılan kutudan izleyicim olabilirsiniz. Aynı zamanda açılan menüden yardım ve iletişim kısmına tıkladığınızda 'follow' butonu aracılığıyla da izleyicim olabilirsiniz. Daha önce de belirttiğim gibi bunlar zorunuza giderse veya blogger yüzünden bir sorun yaşarsanız Google Plus (g+)' tan da izleyicim olmayı seçebilirsiniz. Onun da sağdaki menüde kısa yolu bulunmaktadır.

*İZLEYİCİ OLMANIZ -ZORUNLU- ŞARTIMDIR*

- Hesabınız var ise sosyal ağ olarak twitter, facebook veya instagram sayfalarımdan da takipçim olabilirsiniz... Facebook için tık tık, Twitter için tık tıkInstagram için de tık tık. İsteyen çekiliş linkini de paylaşabilir… 

Ve son olarak; bu yazının altına 2 Ocak 2016 saat 23.59 ' a kadar zorunlu şartımı yerine getirdiyseniz yorum bırakmanız… (1 adet yorum bırakmanız yeterlidir.) 

En çok isteyen kazansın ve yeniyıl hepimize mutluluk,huzur ve sağlık getirsin.
*Sonuç 4 Ocak 2016' da dolma kalem yazısı içinde ilan edilecektir.

Mürekkep Faresi'nden Kırtasiye Günleri Yeni Yıl Çekilişi

$
0
0

2015 itibariyle yoğun istek üzerine bloga ekleme yaparak Kırtasiye Günleri düzenlemeye çalıştım. Kırtasiye Günleri için de küçük bir yeni yıl çekilişi yapmayı uygun buldum.Bunun için de yılın en merakla beklenen filmi Star Wars temalı ürünler seçtim... Şanslı 1 kişi neler kazanacakmış bakalım...

-Star Wars Çizim ve Desenler, Star Wars Hakkında Her Şey ve Star Wars İmparatorluk kitapları

-Keskincolor Dart Vader Kapaklı Kraft Defter

- 8 Adet Zebra Sarasa Clip Jel Mürekkepli Roller Kalem.


Çekiliş için şartlarım...

- İzleyicim olmanız gerekiyor… Hala yerine getirmediyseniz veya aramıza yeni katıldıysanız ekranın sağ tarafındaki açılır kapanır menüden izleyiciler ikonuna tıklayarak açılan kutudan izleyicim olabilirsiniz. Aynı zamanda açılan menüden yardım ve iletişim kısmına tıkladığınızda 'follow' butonu aracılığıyla da izleyicim olabilirsiniz. Daha önce de belirttiğim gibi bunlar zorunuza giderse veya blogger yüzünden bir sorun yaşarsanız Google Plus (g+)' tan da izleyicim olmayı seçebilirsiniz. Onun da sağdaki menüde kısa yolu bulunmaktadır.

*İZLEYİCİ OLMANIZ -ZORUNLU- ŞARTIMDIR*

- Hesabınız var ise sosyal ağ olarak twitter, facebook veya instagram sayfalarımdan da takipçim olabilirsiniz... Facebook için tık tık, Twitter için tık tıkInstagram için de tık tık. İsteyen çekiliş linkini de paylaşabilir… 

Ve son olarak; bu yazının altına 3 Ocak 2016 saat 23.59 ' a kadar zorunlu şartımı yerine getirdiyseniz yorum bırakmanız… (1 adet yorum bırakmanız yeterlidir.) 

En çok isteyen kazansın ve yeniyıl hepimize mutluluk,huzur ve sağlık getirsin.
*Sonuç 4 Ocak 2016' da dolma kalem yazısı içinde ilan edilecektir.

PARKER 45 Classic Navy Blue - MONTBLANC Meisterstück Blue Hour

$
0
0

Birazcık ara verdiğim incelemelerime yılın ilk yazısı ile başlıyorum... Renk olarak  bu hafta maviyi tercih ettim... Yılın ilk yazısında sevdiğim ve benim için anlamı olan bir ikiliye yer vermek istedim...

Haftanın kalemi Parker 45 Classic Navy Blue, haftanın mürekkebi ise Montblanc Meisterstück serisinden Blue Hour...

*Solda Lamy Al Star Copper Orange, Sağda Parker 45 Classic Navy Blue

Parker aslında benim ısınamadığım markalardan biriydi... Bunun nedeni sanırım biraz fazla çeşidinin ve bolca taklidinin olması... Bugünkü yazımda yer vermemin nedeni ise biraz benim için özel olmasından kaynaklanıyor... Özel olma nedeni kalemin uzun yıllar bir öğretmene arkadaşlık etmesinden geliyor... Atıl bir şekilde evin bir köşesinde unutulmuş, tükenmez ve roller kardeşlerine yenilmiş oluşuna dayanamayıp sıkı bir temizlik sonrası hayata döndürdüm kendisini... Oldukça hoş, zarif ve iyi bir kalem olduğunu farkedince de blogta yer vermek istedim....

Parker 45; 1960'lardan 2007'ye kadar üretimi yapılmış oldukça fazla çeşidi olan bir seri... 45' in tamamen metal gövdeli, tamamen plastik gövdeli, altın aksamlı vs olmak üzere oldukça fazla çeşidi var...


Parker 45'in yazıda bahsetmeye çalışacağım çeşidi Classic... Classic serisi 45' in en eski üretimlerinden... Model, çelik kapak ve plastik bir gövdeden oluşuyor... Klipsi bildiğimiz ok şeklindeki Parker klipslerden... Daha çok öğrenci kesimi için üretilmiş çelik çoğunluklu bir gövdeye sahip... Kapak üzerinde Parker, model numarası ve made in USA yazıları mevcut. Kapak gövdeye klik sistemli  olarak kapanıyor.

Kalemin boyutlarına bakalım dilerseniz;
-Kapaklı haliyle; 13,6 cm
-Kapaksız haliyle; 12,7 cm
-Kapağını arkasına iliştirdiğimizde; 14,2 cm
-Ağırlığı; 15 g


Öğrencilere hitap etmesinden de farkedileceği üzere çelik uca sahip bu kalem...  Uç fotoğrafta da görülen siyah kısımdan vidası yardımıyla çıkarılabiliyor bu açıdan temizliği de oldukça kolay... Ucu düzenli kullanımın da etkisiyle pürüzsüz bir yazıma sahip... Damak kısmında kalemin uç inceliğini belirten F harfi bulunuyor... Yazımı F inceliğinden çok M' e yatkın bence... Uç yapısı hooded dediğimiz kapalı uçlardan...

Kalemin dolum sistemi ise sıkma tip Parker konvertör yardımıyla oluyor... Genel itibariyle hoş, kullanışlı ve eski kalem severleri tatmin edecek düzeyde  iyi bir performansa sahip Parker 45 Classic...


Bu hoş lacivert kalem için mavi bir mürekkep seçmek istedim... Montblanc'ın son çıkan mürekkeplerinden Meisterstück Blue Hour' u tercih ettim... Renk iki isimle adlandırılmış.Blue Hour ve Twilight Blue... İnce uçlu dolma kalemlerde daha çok laciverte yakın bir ton sergiliyor... Oldukça kuru bir yazıma sahip ... Renk olarak günlük kullanım ve resmi evraklar için ideal bir tona sahip... 

Sanırım Tolstoy mavisinden daha çok sevdim bu rengi diyebilirim... 30 ml' lik özel Montblanc şişesinde olduğundan maviseverler bir maviden daha bişey olmaz diyerek alabilirler:)


Yazı örneğinde Rhodia Dot Pad kullandım... Kalemin ucu ince sayılabileceğinden mürekkep tam olarak rengini belli etmedi sözünü ettiğim laciverte yakın bir tonda yazıma sahip oldum...

Çekiliş sonuçlarını merak edenler için işte sonuçlar;
-Yeni Yıl Çekilişi' nin sonucunda kazanan Archipel, 
-Kırtasiye Günleri Yeni Yıl Çekilişi'nin sonucunda ise kazanan Blahblah olmuştur.Kargo yapabilmem için bilgilerinizi bana ulaştırabilir misiniz? Random listelerine ilgili yazıların içinden bakabilirsiniz...

Mutlu, sağlıklı, huzurlu bir hafta geçirmeniz dileğiyle...

PILOT MR Retro Pop Red - DIAMINE Red Dragon

$
0
0

Bu hafta biraz daha çarpıcı ve renkli bir yazı ile haftaya başlamak istedim... Günün rengi kırmızı oldu:)

Haftanın kalemi Pilot Metropolitan serisinin yeni koleksiyonu Retro Pop'tan kırmızı dolma kalem... Mürekkep ise oldukça bildik bir kırmızı Diamine Red Dragon...

1.Lamy Al Star Copper Orange 2.Pilot Mr Gold 3.Pilot MR Animal Collection White Tiger 4.Pilot MR Retro Pop Collection Red

Daha önce blogta Pilot Metropolitan(MR)'ın Japon versiyonu Cocoon'dan bahsetmiş MR hakkında bir yazı yazmamıştım bugün biraz ondan  biraz da dolma kaleme başlayacak giriş seviyesindeki kullanıcı soruları için MR' a da blogta yer vermek istedim...

Pilot Avrupa için üretilen Metropolitan(MR) kalemlerin bildiğimiz renkleri(siyah,gümüş,altın) dışında farklı koleksiyonlarla seriyi renklendiriyor... 2013 yılında piyasaya çıkan Animal Collection'dan sonra 2015 yaz ortasında Retro Pop Collection ile piyasaya giriş yaptılar... Animal koleksiyonu piyasaya çıktığında Türkiye'ye gelmemişti ama Retro Pop çıktığında Animal'ın gördüğüm kadarıyla birkaç rengi ile birlikte Türkiye'de de satışa sunuldu...

Retro Pop Koleksiyonu 6 renkten(siyah, kırmızı, turuncu, mor, mavi, turkuaz ve yeşil) oluşuyor. Gövde yine tamamen pirinçten üretilmiş saten kaplama sayesinde kullanım sırasında kadifemsi bir his kazandırılmış... Grip kısmı siyah plastikten(ABS plastik) yapılma bu yüzden metal kalem kullanmayı sevmeyenler için de tercih edilebilir hale getirilmiş... Retro Pop MR'ın bütün özelliklerini taşıması yanında gövde üzerindeki renkli bantı sayesinde daha hoş bir görünüme sahip olmuş... Sunumunda ise oldukça güzel, üzerinde serideki desenleri gösteren metal bir kutu kullanılmış... 


Boyutları;
-Kapalı haliyle; 13,9 cm
-Kapaksız haliyle; 12,6 cm
-Kapağını arkasına iliştirdiğimizde; 15,3 cm
-Ağırlığı;24 g
-Gövde çapı; 13 mm


Pilot MR Retro Pop Avrupa standartlarında üretildiğinden Avrupa mürekkeplerine uygun bir damak yapısına sahip... Sadece M uçlu olarak satılmakta... Alternatifi olmaması birazcık kötü olsa da aşırı kalın bir M ucu olmamasından dolayı rahatlıkla kullanabildim...

Dolum sisteminde uluslararası kartuşlar(kısa-uzun) ve konvertörler /dönüştürücüler kullanılabiliyor. Ben şişe  mürekkep kullanmayı sevdiğimden Pelikan konvertörle kullanmayı tercih ettim...

Genel itibariyle kaleme baktığımızda bence giriş seviyesi alınabilecek en güzel kalemlerden biri MR... Yeni renkleri ile de resmi, bildik formundan çıkmış durumda...


Dolma kalem Avrupa standartlarında bir yapıya sahip olunca hoş kırmızı gövdesi için mürekkep olarak uygun olabileceğini düşündüğüm Diamine Red Dragon' u tercih ettim... Red Dragon benim en sevdiğim kırmızılardan biri... Ton olarak oldukça güzel koyu bir kırmızı... İlk tanıştığımda bu mürekkeple birden fazla şişeyle yedeklemiştim... Ders sırasında aldığım notlarda kullanıyordum... Güzel rengine olan aşkımı inatla devam ettirmeye çalışsam da sonunda ders notlarım için kullanmakta pes etmek durumunda kaldım. Bu güzel mürekkep kuruduktan sonra maalesef biraz bulaşma yapıyor... Yazdıklarınız kuruduktan sonra kuru elinizle yazıya dokunduğunuzda dahi dağılabiliyor...


Bulaşmasına rağmen günlük kullanımda arada kendisiyle hasret gideriyoruz... Yazı örneğinde Rhodia Dot pad kullandım...Daha kalın uçlarda mürekkep birazcık gölgelenmeye sahip diyebilirim... Kalemin M ucu da sözünü ettiğim gibi tam kararında bir yazıma sahip...

Güzel, renkli, huzurlu bir hafta geçirmeniz dileğiyle...



KONUK YAZAR ETKİNLİĞİ 11/LAMY Accent 98 ve Montblanc 90 Years Permanent Grey

$
0
0
Konuk Yazar Etkinliği'mizin bu ayki yazısı Harika' ya aittir.

İlkokul üçüncü sınıf öğrencisi iken yemek harçlığımla iki gün aç kalma riskini göze alıp kendime Çin yapımı bir dolma kalem edindim. Benimki aşk derecesinde idi o zamanlarda. Ne yazık ki yazım da okunmayacak derecede kötüydü. Otuz yaşıma gelince Eşimin desteği ve bir doğumgünü hediyesi olan güzelim bir Cross ile bitişik ve eğik el yazısı öğrenmek üzere ilkokul bebeleri ile pratik yaptım ve el yazısını öğrendim. Ne zaman sonra, sevimli faremiz ile bloglarında tanışmam sayesinde mürekkep ve kalemleri öğrenmeye ve aktif bir kullanıcı olmaya başladım.


Doyumsuz ama doğru yönlendirilmiş insan iştahı olmasa bu kadar rengahenk bir dünya nasıl oluşacaktı? Bu güzelim mürekkep dünyasının konuk ferdi olarak bana yer ayırdığınız için teşekkürlerimi lütfen kabul buyurun.


Denememi Lamy Accent ailesinden 98 numaralı, 14K altın uca sahip bir güzellik ve güzelimin yumuşak dokunuşuna yakıştığını düşündüğüm Montblanc 90’ıncı yıldönümü özel mürekkebi olan Kalıcı Gri yani “Permanent Grey” ile yapmak istedim.

Her kalemin bir karakteri olduğuna ve kağıda dökülen şekillerin de kalemin ruhu olduğuna inanmışımdır her daim... Nasıl ki insanlar bile aynı renk ve kıyafeti giyse de görüntü aynı olmaz, aynı şekilde her kaleme her renk ve mürekkebin yakışmadığını düşünmekteyim. Kalemin ruhunu yakalayınca da herşey güzel oluyor... Kalemin cenneti gibi:)


Kalem, F Uçlu ve Lamy Alstar ve Safari'lerden farklı olarak Z26 converter/dönüştürücü ve Lamy kartuş ile çalışan bir güzellik. Uç iki renkli 14 K beyaz altın. Oldukça yumuşak ve kağıt üstünde kayıyormuş gibi takılmadan ve eli zorlamadan yazıyor. Gövdesi parlak siyah, tutma kısmında yüzük diyebileceğimiz siyah beyaz desenlerle çevrili olan bir parça var. Accent serisinin en güzel yanı bu kısmın çıkartılıp değiştirilebilir olması bence... İnsan doğal olarak kutusundan farklı yüzükler de çıksın istiyor aslında... Yazarken parmakları ezmiyor, iz bırakmıyor ve ne kadar yazarsanız yazın yormuyor kanaatimce. Kapakta küçük bir vida sistemi var, defalarca deneme yaptım, bazen ¾ bazen ½ tur çevirince kapanıyor, her halukarda ½ tur  çevirince çıkıyor.


Gelelim mürekkebe... İstanbul’da kendisine müteşekkir olduğum bir kırtasiye gri tonlarına bakıyorum ifadem üzerine, yekten çıkarıp verdiği bir yıldönümü ürünü olan, kutusu ve üzerindeki Montblanc logosuyla kendisine hayran kaldığım bir zerafet...

İlk kullanımımda ve görünüş olarak her kalemde ve uçta farklı tonlarla karşımıza çıkacakmış gibi hissettiriken ne tam olarak koyu gri ne de kurşun kalem kadar yumuşak gri çıkmıyor... Kullandığm kalem son derece yumuşak uçlu olmasına rağmen uzun kullanımlarda rengin solukluğu sanki mürekkep akmıyor da iz bırakıyormuş gibi yoruyordu gözümü... Doğal olarak insan kendisini bastırarak yazma ve mürekkebin akma ışıltısını görme isteğinde buluyor. Hafifçe bu etkiye tepki veren kalemin yaydığı titreşimler de ayrı bir güzellik bence. Bu durum Sayın Mürekkepfaresi'nin belirttiği gibi “Sever misiniz? bilmiyorum ama yazarken kalem garip bir şekilde roller hissi veriyor.” Durumundan olabilir... Ama yine de rahatsız edici bir durum değil ve benim şahsen çok sevdiğim mürekkeplerimden, çünkü bir süre sonra tam bir kül grisi çıkıyor ortaya.


Özellikle günlük hayatta sıklıkla karşılaştığımız kağıtlar ile kullandım mürekkebi. Benim yapı olarak en büyük sıkıntım hafif te olsa terleyen ellerim ve maalesef bir süre sonra tuttuğum kağıttaki yazı aynen elime geçiyor. Özellikle çok sevilen ve renk yelpazesi müthiş olan bir kaç markanın ıslak mürekkepleri çok kötü sonuçlanıyor elimde. Bu mürekkebin en çok bu yanını sevdim, hafif nemli iken yazının üstünde sürtmeme ve bastırarak beklememe rağmen elime geçmedi, kurşun kalem dağıldı, mürekkep dağılmadı...

Efendiim, umarım uzun ama faydalı bir yazı olmuştur, saygı ve sevgilerimle...

INOXCROM M-Cube Metal Pen Silver - LAMY Turquoise

$
0
0

Okulların tatil olmasıyla tatil sezonu yine birçoğumuz için açılmışken seyahatlerde kullanılabilecek küçük boyutlu kompakt bir kalem yazmak istedim bu hafta....

Haftanın kalemi Inoxcrom'dan M-Cube Metal Pen... Silver-gümüş rengi... Haftanın mürekkebi ise Lamy'den Turquoise-turkuaz mürekkep...

*Soldaki Lamy Safari Red-Ortadaki Inoxcrom M-cube - Sağdaki Kaweco AL-Sport Stonewashed

İspanyol markası Inoxcrom daha çok eğlenceli lisanslı markalarla bezeli gövdeli kalemleriyle piyasada olsa da aslında bir üst seviyede günlük ve iş yaşamında da kullanılabilecek lüks görünümlü modellere sahip... Bugün sözünü etmeye çalışacağım M-Cube onlardan biri... 

M-Cube oldukça hoş çekmeceli karton bir kutuda satışa sunulmuş... Gövdesi matlaştırılmış metal ile kaplı ve gövde metaline yapılan kaplama dolayısıyla satenimsi bir his verilmiş... Kapak tepesi, klipsi, gövde bitişi ve bağlantı noktalarında ise daha parlak bir metal kullanılmış...Piyasada satışta olan iki rengi mevcut siyah ve gümüş... Ben siyahı kalmadığı için gümüşünü almak zorunda kalmıştım ama bu renginin de fena olmadığına karar verdim zamanla... 

Inoxcrom M-Cube yaklaşık olarak Kaweco Sport serisi kalemlerin uzunluğuna sahip... Fiyatının daha uygun olmasının yanı sıra bence birçok da avantaja sahip... Kalemin bizim ülkemizde birlikte satılsa da Kaweco'nun opsiyonel klipsi yerine kapakta sabit bir klipsi bulunuyor... Grip kısmının silikonize olması da Kaweco'ya göre tutuşta bir rahatlık sağlamış... 

Kalemin kapak kısmında Ixc Spain yazıları ve iki küçük nokta bulunuyor... Takım edinmek isterseniz jel tükenmez kalemi de mevcut...


Dolma kalemin boyutlarını merak edenler için;

-Açık haliyle;  10,4 cm
-Kapalı haliyle; 11,5 cm
-Kapağını arkasına iliştirdiğinizde; 15,1 cm
-Ağırlığı; 25 g (kapak ağırlığı;12 g)


Dolma kalemin çelik ucu M inceliğinde satışa sunulmuş... Ama biraz sonra yazım örneğinde de göreceğiniz üzere F-M arası bir kalınlığa sahip... Yazımı sorunsuz bir uç... Herhangi bir takılma, cızırtı veya mürekkep iletiminde sıkıntı yaşatmıyor... Edindiğim Inoxcrom kalem uçlarında ben sıkıntı yaşamadım ama sorunlu diyen bir azınlık olduğunu da belirtmeden geçmeyim... Alırken ucuna bakmanızda fayda var...

Dolma kalemin dolum sistemi kısa uluslararası kartuşla yapılmakta... Kaweco'nun kısa konvertörü de uyumlu... Ben bugün şişe mürekkep için konvertör tercih ettim. 

Sonuç olarak küçük kalemleri sevenler için bence başarılı bir örnek Inoxcrom M-Cube...


Dolma kalem mürekkeplerinde piyasada daha çok bulunabilecek mürekkeplere yer vermeye çalışıyorum... Bugün biraz da bu yüzden Lamy mürekkep tercih ettim... Lamy mürekkepler 30 ve 50 ml'lik cam şişede satılmakta... 50 ml'lik olanların şişe altındaki plastik bölümünde kaleminizin ucunu mürekkepledikten sonra temizlemenize yardımcı olan kağıtlardan da bulunuyor...

Lamy Turquoise'ın oldukça hoş,parlak bir rengi var. Kuruma süresi ve gölgelenmesi de oldukça yerinde... Bu rengin şişesini yeni alsam da kartuşunu uzun süre kullanmıştım Lamy'nin alınabilecek güzel renklerinden biri diyebilirim...


Yazı örneğinde Rhodia A5 boyutlu, telli, kareli defter kullanıldı.Yazı örneği için Sayın Historian'a teşekkürler:)

Mutlu, sağlıklı, huzurlu bir hafta dilerim...



STABILO BeYou! Animals Fox - PELIKAN Edelstein Jade

$
0
0

Yeni bir ay ve yeni bir haftaya tamamen yeni bir dolma kalemle başlamak istedim... Bu sevimli kalem neymiş hemen hızlı bir giriş yapalım dilerseniz...

Haftanın kalemi Stabilo'dan Beyou! serisinden Fox... Mürekkep ise sevilen yeşillerden biri... Pelikan Edelstein Jade...

Soldaki Stabilo BeYou-Sağdaki Lamy Vista

Stabilo daha çok renkli boya kalemleri ile bilinen markalardan... Point 68 ve 88'ini bilmeyen ,rastlamayan sanırım yoktur... Dolma kalemlerde ise benim bugüne kadar gördüğüm kadarıyla Easybirdy ile piyasada bulunuyordu... 2015 sonlarında ise yeni bir seri ile dolma kalem piyasasına sağlam bir giriş yaptılar... Kalem gövdelerine bakılınca daha çok giriş seviyesi ve çocuklar için olsalar da sevimli, eğlenceli dolma kalemseverler için hoş birer alternatif olacağı kanısındayım...

Stabilo BeYou serisi 15 farklı gövdeden oluşuyor... Bu 15 farklı gövdenin de bir kısmı ince gövdeli BeCrazy bir kısmı ise daha kalın gövdeli BeYou'dan oluşmakta... Bana BeYou'lar daha sevimli geldiğinden blogta ona yer vermek istedim... Gövde desenlerinde çiçek,hayvan ve geometrik şekiller bulunmakta... Benim resimleyip anlatmaya çalıştığım da hayvanlı BeFab Fox modeli... Gövde üzerinde sevimli bir tilki bulunuyor:)


Fox; klipsi ve ucu dışında tamamen plastikten üretilmiş... Grip kısmında gövde materyalinden farklı olarak silikonize plastik kullanılmış bu açıdan daha rahat bir yazım sunuyor... Kapağın tam oturması için gövde bitişindeki kısımla sağlanmış... Kapağın arka kısmında Stabilo yazısı bulunuyor... Yine Stabilo'nun logosu kuğu da yay şeklindeki klips ucuna konulmuş...

Kalemin boyutlarını merak edenler için;
-Açık haliyle; 13,2 cm
-Kapalı haliyle; 14,3 cm
-Kapağı kalem arkasına iliştirdiğinizde; 17,7 cm
-Ağırlığı; 15 g


Kalemin hoş detaylarından birisi de damağın kırmızı olması... Bilmiyorum siz ne düşünürsünüz ama benim için oldukça ilginç geldi... Ele oldukça iyi oturan bu rahat kalemin ucu çelikten yapılmış... Uç üzerinde de yine Stabilo yazısı mevcut.... Maalesef uç seçeneği bulunmayan dolma kalemlerden biri... Sadece M uçlusu mevcut... Yazımı sorunsuz cızırtı, takılma yapmıyor... Uç benim için birazcık kalın gelse de günlük kullanımda sorun edilmeyecek seviyede diyebilirim...


Dolma kalemin dolumu uluslararası kısa/uzun kartuşlarla yapılabiliyor... Ben daha çok şişe mürekkep kullandığımdan Pelikan c499 konvertörle kullanıyorum...

BeYou serisi dolma kalemlerin yine dolma kalem kartuşları ile kullanılabilen roller kalemleri de mevcut takım yapmak isteyen veya dolma kalemle rahat yazamayan ama dolma kalem mürekkebi kullanmak isteyenler için iyi bir alternatif... Sonuç olarak bence sevimli ve güzel desenleri ile piyasaya yenilik getirdi BeYou serisi... Günlük kullanımda kıyamadığımız dolma kalemlerimiz için de iyi bir alternatif oldu...

BeYou serisi ülkemizde "mart" ayında satışa sunulacak bendeki lansman kalemlerinden biri bunu da belirtmekte fayda var:)


Sevimli tilkili kalemin gövdesinde yeşillikler olunca ben de güzel bir yeşil tonu seçtim bugün... Pelikan Edelstein serisinden Jade... Biraz nane yeşiline benzeyen  bir hayli ıslak formüllü mürekkeplerden Jade... Edelstein serisindeki Aventurine' e göre daha açık bir tona sahip... Yazım sırasındaki açıklı koyulu dönüşleriyle de hoş bir görünüm sunuyor...



Yazı örneğinde Rhodia Dotpad kullandım uç biraz kalın ve mürekkep de ıslak olunca çok başarılı bir ikili olmasalar da günü kurtaran cinsten oldular:)

Mutlu, huzurlu, sağlıklı bir hafta geçirmeniz dileğiyle...

KIRTASİYE GÜNLERİ 6 PILOT FRIXION Colors

$
0
0

Geçen ay 'Kırtasiye Günleri' ne yoğunluktan dolayı ara vermek durumunda kalmıştım:) Bu ay 'Kırtasiye Günleri' nin ilkinde günlük kullanımda işaretlemeyi sevdiğim marker/işaretleyicilerimden birini tanıtmak istedim...

Pilot 'Frixion Serisi' nin ürünlerinden biriyle bir şekilde tanışmışsınızdır... Piyasada bu serinin roller ve fosforlu kalemleri bolca bulunuyor... Pilot Frixion Colors seriye sonradan eklenen silinebilir keçeli kalemler...


Pilot Frixion Colors fiber ucu yardımıyla günlük kullanımda işaretlemek ve son zamanlarda moda olan hobilerden boyama yapmak için oldukça ideal... Özellikle kapak kısmındaki silgisi sayesinde size yanlışlarınızı düzeltme imkanı da sağlıyor... Kağıt kalitesine bakmaksızın arkasına geçmediğinden her alanda rahatça kullanabiliyorsunuz.

Pilot Frixion'un bendeki 6 renginin dışında mavi, siyah, mor, kırmızı, sarı, pembe renkleri ile toplamda 12 rengi bulunuyor... Rollerları gibi yedek refilleri bulunmuyor maalesef... 

Huzurlu, sağlıklı, mutlu bir gün geçirmeniz dileğiyle...

JINHAO 599 Metal - PARKER Quink Blue Black

$
0
0

Bugün çok sorulan sorulardan biri için bir yazı yazmak istedim... Bütçe dostu mürekkep ve kalem ikililerinden birinden bahsetmeye çalışacağım... 

Haftanın kalemi Jinhao 599, mürekkebi ise piyasada oldukça sevilen mürekkeplerden birisi Parker Quink Blue Black....


Lamy Safari ve Al Star'ın oldukça beğenilen kalemler olması ile birlikte taklitleri de piyasada bolca bulunmaya başladı... Hero'nun neredeyse birebir kopyasının dışında Jinhao da bu olaya el atmak istemiş olacakki kutusu bile neredeyse tıpkısı olan 599 modelini piyasaya sürmüş... 

Seride iki tür 599 bulunuyor akrilik ve metal gövdeli... Akrilik gövdeli versiyonunu Konuk Yazar Etkinliği'mizde Emre Çalışkan biraz modifiye ederek anlatmıştı. Ben de merakıma yenik düşüp kırtasiyenin birinde metal gövdelisini görünce bir şans vermek istedim.

 
Solda Jinhao 599 Metal - Sağda Lamy Vista

Çin menşeili Jinhao 599'un bendeki modeli metal gövdeli olarak tasarlanmış... Lamy'den farklı olarak mürekkep penceresi bulunmuyor bu açıdan gövdenin alt bölümünü tamamen mürekkep ile doldurup eyedropper yaparak da kullanmak mümkün... 

Boyutları itibariyle Lamy ile neredeyse aynı boyutlara sahip... Metal gövdenin tek farklı kısmı grip bölümünde plastik kullanılmış... Lamy'den farklı olarak klips biraz özelleştirilmiş neyseki... Gövde üzerindeki Jinhao yazısının yanısıra klipse de Jinhao' nun logosu eklenmiş. Ağırlığı 25 g olduğundan biraz ağır ama dengesiz bir kalem değil... Elde tutuşu oldukça konforlu... Renk olarak piyasada oldukça fazla rengi bulunuyor... Ben Lamy renklerinden farklı olan turkuazı seçip almıştım...


Boyutlarını merak edenler için;

-Kapalı haliyle; 13,8 cm
-Kapaksız haliyle; 12,7 cm
-Kapağını arkasına iliştirdiğimizde; 17 cm
-Ağırlığı; 25 g


Jinhao' nun uç derecesi ile ilgili bir bilgi verilmemiş olsa da deneyimlerime göre EF-F arası bir yazım sergilediğini söyleyebilirim -uç seçeneği yok bu arada-. Uç oldukça güzel; mürekkep iletiminde sorun yaşatmayan bir damağa sahip ayrıca takılma, cızırtı da yapmıyor... 

Kalemin kutusundan Jinhao'nun kendi kartuşlarından çıksa da mürekkeplemek için uluslararası kartuşları kullanabiliyorsunuz. Ben şişe ile test etmek için elimdeki Jinhao konvertörlerden birini kullandım.


Taklit kalemlerden olsa da oldukça iyi performansı ile alınabilir bütçe dostu kalemlerden sayabileceğimiz Jinhao için yine bütçe dostu ve oldukça başarılı bir mürekkep seçtim.  Jinhao 599 mürekkep seçmeyen uzak doğu kalemlerinden olduğundan Parker Quink serisinden Blue-Black ile de oldukça iyi anlaştı...

Renk itibariyle resmi yazışmalarda, günlük kullanımda kullanılabilecek oldukça hoş tonlu mürekkeplerden... Mürekkep kuruduktan sonra mavi-siyah rengine rağmen yeşile dönük bir tonda kalıyor... Kuruma süresi de oldukça iyi... 


Yazı örneğinde Rhodia telli, kareli, A5 defterlerden kullandım... Uç sözünü ettiğim gibi ince yapıda olduğundan mürekkep tonlaması pek belli olmadı maalesef...

Gelelim günün sürprizine... 17 Şubat saat 20.00'ye kadar "yazı ile ilgili yorum yapan", blog takipçilerinden 1 kişiJinhao 599 Metal sahibi olacak... 

Mutlu, huzurlu, sağlıklı bir hafta geçirmeniz dileğiyle...

P.S.: Sonucu 17 Şubat gecesi bu yazının altında bulabilirsiniz.İyi şanslar...


KONUK YAZAR ETKİNLİĞİ 12 / CEVİZ AĞACI, BAYKUŞLAR VE KELİMELER: BAZI KALEMLER ÇOK GÜZEL

$
0
0


Konuk Yazar Etkinliği' mizin bu ayki incelemesi Ferzan Özyaşar(farlimas)' a aittir.


Ne plastik, ne reçine, ne de metal; ahşabın, hele de fabrikasyon olmayan, el emeği göz nuru ahşap bir kalemin sıcaklığı malumunuzdur ki bambaşka. Hele de fabrikasyon değilse. Ne zamandır güzel bir ahşap gövdeli dolmakalem alma hevesiyle kırtasiyelere bakınmakta, ancak beynelmilel, ucuz hediyelik Çin malları ve Faber Castell serisi dışında bir alternatif bulamıyordum. Gel gör ki, İlk seçenekte zerre kalite ve albeni yoktu. İkinci seçeneğim olan Faber Castell markası ise ahşap seriler dahil çoğu modelde aynı ucu kullanıyordu (ki bahsi geçen uca sahip, Mürekkep Faresi çekilişi ganimetim FB Loom modelini hali hazırda -biraz ağır da olsa- severek mürekkepliyorum : ) . Tam bu arada internette, kendi garajında ahşap kalem gövdeleri yapan bir zanaatkar olan Mehmet Varoğlu’nun ‘Sanat Garajı’na denk geldim.  Fotoğraflarda gördüğüm ürünler zeytin ağacı kökündendi ve ağacın özgün, doğal desenleri gayetle cazip görünüyordu. 


Aklımda iki soru işareti vardı: birincisi kalemde kullanılan genel geçer IPG ucun nasıl çıkacağı pek belli olmazdı, ikincisi ise fotoğraftaki kalemler, ağır metal aksamları ve kalın gövdeleri ile hayalimdeki narin ahşap kaleme pek benzemiyorlardı. Ancak zeytin ağacının ebruli dalgalar benzeri yumuşak desenleri hürmetine Mehmet Bey’e bir mesaj atarak diğer modeller hakkında bilgi istedim. İnce gövde, sade modellerin mekanizmalarıyla buluşmaya hazır olduğunu öğrenince “tamam” dedim, “bu sefer olacak”. Yeni modellerin fotoğrafları gelince, bir de baktım gene muallaktayım: zeytin ağacının mitolojik çekiciliği ve ceviz kökünün güzel koyu rengi arasında kaldım. Cevizde karar kılınca, fotoğrafta gördüğünüz kalem arkadaşla beraberliğimiz başladı. Ucu tahmin ettiğim üzere pek keyifli değildi ve kağıt tırnak törpüsü-büyüteç-tırnakla ittirme üçgeninden geçerek inisiye olmak durumunda kaldı. Sonunda ucunu da kıvama getirdikten sonra, elimde aylardır kullanılmadan duran Waterman Absolute Brown*’un ağaç tonları boyunca gölgelenen doğal kahverengisinin cevizin rengine pek yakışmasından mı, mürekkebin akıcılığının ucu rahatlatmasından mı, yoksa ajandamın kalem tutma halkasına tam oturmasından mı bilemem, bir haftada 2 kere mürekkeplendi (mesai saatlerinde genelde bilgisayarda yazan benim için bu durum sürekli kullanım anlamına geliyor).  


Ayıptır söylemesi, aylar sonra yeniden Mürekkep Faresi’ne konuk yazar olma sevinciyle, ahşabın otantikliğine uyum sağladığını düşündüğüm bir kitabı da bu incelemeye denk getirmek hevesine düştüm ve dilimizdeki nezih kelimeleri bize bir yıl boyunca her gün birer birer tanıtan ve hatırlatan “Lugat365: Bazı kelimeler çok güzel” projesinin kitabını, ikinci baskısına günler kala sipariş ettim. Kitabın en sevilen kelimesi “henüz gerçekleşmeden evvel olacakları hissetmek” anlamındaki ‘hissikablelvuku’** olsa da, ben o anki ruh halim neticesinde  ‘hasret’ kelimesini alıntılamakta karar kıldım. Bazı kelimeler gerçekten çok güzel ve bu çok güzel kelimeler doğru kullanıldığında gündelik algımızı, iletişimimizi derinleştirecek güce sahip. 


Resimdeki baykuşlu deftercik, Babil kitaplığı serisinden. Dolmakalemle kullanımda (ki yazı orta kurulukta bir F uç ile yazıldı) eser miktarda kırçıllanma ve ciddi miktarda kanama yapsa da, yumuşak fildişi kağıt rengi, kağıdın rengiyle turuncu iç kapağın uyumu ve elde güzel bir his bırakan kartona basılmış hoş kapak deseni göz önüne alındığında, gönül rahatlığıyla, ‘edinilesi bir defter’ diyebilirim.   


Fotoğrafları hazırlamış, yazı faslına geçmişken, tam da konuya uygun şekilde, işyerinde bir sohbet esnasında Zekeriya Bey’in cebinde, 90’lı yılların ikinci yarısından beri kullanılan, gül ağacı gövdeli bu el yapımı kaleme rast gelince bahsetmeden geçmek istemedim. Ajandanın içine yerleştirdiğim fotokopi kağıdında deneyip alelacele fotoğraflayıverdim. Metal akşamların zarif süslemesi, gül ağacının doğal güzelliği ve gövde yapısının zarafeti, 20 yıllık düzenli kullanımla birleşince son derece keyifli ve özel bir tat yakalamış olan bu kalemle iki satır da olsa yazma fırsatı bulduğum için Zekeriya Bey’e de teşekkür etmek istiyorum. Eskimek sanırım en çok ahşap kalemlere yakışıyor, ve aşınmaya şimdikiler kadar dayanıklı olmayan eski uçlar da gerçekten kalemin kullanıcısına göre yıllar boyunca şekillenip, kalemle yazar arasında kişisel bir bağ oluşturuyor. Vintage, hele de el yapımı vintage bambaşka…  


Herkese şu iç karartan zamanlara inat rengarenk mürekkepli ve ümit dolu günler dilerim. 

*Mürekkebin daha önce blogda yapılmış bir incelemesi şu linkten okunabilir: http://murekkepfaresi.blogspot.com.tr/2015/04/pelikan-m200-cafe-creme-special-edition.html

Ferzan Özyaşar (farlimas)

LAMY Vista Eyedropper - MONTBLANC Golden Yellow Ink

$
0
0

Bugün biraz alışılagelmiş yazılarımın dışında bir kalemi tanıtmak yerine güncelleme yaparak farklı bir dolum sistemi geliştirmekten bahsetmeye çalışacağım...

Haftanın kalemi Lamy Vista, haftanın mürekkebi ise Montblanc'ın yeni çıkan mürekkeplerinden Golden Yellow...


Dolma kalemseverlerin bir çoğunda olduğu gibi bende de şeffaf bir dolma kalem görünce kartuşlu veya konvertörlü de kullanılıyorsa bundan eyedropper nasıl olur diye bir düşünce oluşuyor... -Burada bilmeyenler için başta belirteyim eyedropper dolma kalemin alt gövde haznesinin tamamının mürekkeple doldurulup mürekkep kapasitesini arttırma olayıdır-

Lamy Vista' nın da yıllardır eyedropper olarak kullanıldığını farklı yabancı kaynaklardan görünce ben de denemek istedim. Blogta teknik konulara bu işin ustası olduğumu düşünmediğimden yer vermek istemesem de arkadaşların da teşvikiyle bu hoş dönüşümü paylaşmaya ikna oldum:)

Lamy Vista'nın eyedropper olabilmesi için öncelikle bir de roller versiyonuna ihtiyaç var. Normalde Lamy Vista' nın dolma kalem versiyonunda çift taraflı mürekkep penceresi olduğundan bu delikleri kapatmak biraz güç ve sabır istiyor. Bu uzun uğraşlara değmeyeceğini düşündüğümden ben de bir roller versiyonu edinip gövde alt kısmını dolma kalemle birleştirmeye karar verdim.


Roller versiyonunda ise alt gövdenin bitişinde maalesef ince delikler bulunuyor. Bunları da mürekkebin akmasını önlemek için kapatmak gerekiyor. Bu noktada ise uygun bir yapıştırıcınızın olması gerekmekte... 

Plastik dolgu için 'epoksi yapıştırıcı' adı altında yapı market veya hırdavatçılardan edinebileceğiniz ucuz bir yapıştırıcı almanız gerekiyor. Bu çift bileşenli yapıştırıcıyı kutusundaki talimata uygun olarak karıştırıp gövde altındaki deliklere kürdan yardımıyla dolduruyorsunuz. Aslında bu reçine bazlı yapıştırıcının şeffaf olanları da mevcut ama benim rastgele girdiğim hırdavatçıdan gri tonlu olanını almıştım o yüzden benimki gri oldu... Bir bakıma da yapıştırdığım kısmın net görünebilmesi adına gri olması iyi oldu...


Yapıştırıcının kutu üstündeki talimatlarına göre bir gece bekledikten sonra artık kalem mürekkeplenmeye hazır hale geliyor. Mürekkep akmasını engellemek için üst gövdedeki-ucun olduğu tarafa- vidalı kısma bolca silikon gres sürmeniz gerekiyor. Bu işlemi kalemin içindeki mürekkebi boşalttığınızda ve kaleminizi yıkadığınızda da tekrarlamanızda yarar var.


Bir enjektör veya damlalık yardımıyla artık gövdenin alt kısmına fotoğrafta gördüğünüz gibi mürekkebi ekleyebilirsiniz... Gövde üst kısmındaki vida çıkıntısı uzun olduğundan mürekkebi biraz az doldurmakta fayda var... 


Dolma kalemin bu şekilde yaklaşık olarak 3 ml gibi dev bir hazneye sahip olduğunu da ekleyim:) 

Eyedropper yapmaktaki amaçlardan bir çoğunu Vista fazlasıyla karşılıyor gördüğünüz gibi... Görüntü olarak oldukça hoş bir kaleminiz oluyor... Tabi sürekli mürekkep doldurma derdinden de bir süre kurtarıyor:) Birkaç gündür çeşitli şekillerde test etmeme rağmen herhangi bir mürekkep sızıntısına rastlamadım yine de dolma kalem konusunda yeterince yetkin değilseniz dikkat etmenizde fayda var.

Kalemin mürekkep iletimi ise eyedropper olunca daha da iyi oldu diyebilirim. Kalemi doldurduktan sonra anında yazmaya başlıyor... Damak yetiyor mu damlama yapıyor mu diye merak edenler için kesinlikle bir sıkıntı yaşatmadığını belirtmek isterim:)


Günün mürekkebi MontBlanc'dan oldu bugün... Yeni rengi Golden Yellow bir miktar turuncuya kaçan bir sarı... Bu renk serisinin hatırlarsanız önceden de Pink' i çıkmıştı... 

Mürekkep Montblanc mürekkeplerin genelinde olduğu gibi bir miktar kuru formülasyona sahip. Renk olarak beni pek mutlu etmese de iyi bir işaretleme rengi olabilir kanısındayım... 


Yazı örneğinde Rhodia dot pad kullandım. Umarım severek okuduğunuz bir yazı olmuştur... Mutlu, sağlıklı, huzurlu günler dilerim...



MÜREKKEP ŞENLİKLERİ 1

$
0
0

Pek hoş zamanlar geçirdiğim/geçirdiğimiz söylenemez maalesef benim de yazı yazma isteğim biraz sekteye uğradı bu süreçte takdir edersiniz ki... Evi düzenlemeye, kullanmadığım ya da fazla olan mürekkep ve kalemleri ayırmaya başladım... İşte bu noktada da Sayın Historian ile birlikte ortak bir çalışma fikri aklımıza yattı Mürekkep Şenlikleri düzenlemeye karar verdik. İhtiyacımız fazlası mürekkepleri sizlerle paylaşmayı düşündük. Bunun ilk ayağında benim paylaşmaya karar verdiğim ilk 4 mürekkep fotoğrafta her ne kadar görünüyor olsa da yazıyla da belirtmekte fayda olacaktır;

- 1 şişe Parker Quink Blue Black 57ml
- 1 şişe Sheaffer Skrip Yeşil 50 ml
- 1 şişe Pelikan 4001 Royal Blue 30 ml
- 1 şişe Diamine Red Dragon 30 ml

Bu 4 şişe mürekkebi 2 şanslı izleyici arasında paylaştırmayı uygun buldum. Kazanmak için yapmanız gerekenler;

- İzleyicim olmanız gerekiyor… Hala yerine getirmediyseniz veya aramıza yeni katıldıysanız ekranın sağ tarafındaki açılır kapanır menüden izleyiciler ikonuna tıklayarak açılan kutudan izleyicim olabilirsiniz. Aynı zamanda açılan menüden yardım ve iletişim kısmına tıkladığınızda 'follow' butonu aracılığıyla da izleyicim olabilirsiniz. Daha önce de belirttiğim gibi bunlar zorunuza giderse veya blogger yüzünden bir sorun yaşarsanız Google Plus (g+)' tan da izleyicim olmayı seçebilirsiniz. Onun da sağdaki menüde kısa yolu bulunmaktadır.

*İZLEYİCİ OLMANIZ -ZORUNLU- ŞARTIMDIR*

- Hesabınız var ise sosyal ağ olarak twitter, facebook veya instagram sayfalarımdan da takipçim olabilirsiniz... Facebook için tık tık, Twitter için tık tıkInstagram için de tık tık. İsteyen çekiliş linkini de paylaşabilir… 


Ve son olarak; bu yazının altına 23 Mart 2016 saat 20.00 ' a kadar zorunlu şartımı yerine getirdiyseniz YORUM OLARAK EN SEVMEDİĞİNİZ MÜREKKEP RENGİNİ YAZMANIZ… (1 adet yorum bırakmanız yeterlidir.) Sonuçları perşembe günü kırtasiye günleri yazısı içinde bulabilirsiniz.

Historian'ın Mürekkep Şenliğine de buradan katılabilirsiniz.

İyi bir hafta olması dileğiyle, bol şanslar....

SONUÇ:

*Adı listede olmayan arkadaşlar yorumlardaki uyarılarımı dikkate almamışlardır.Bilginize.Bir sonraki Mürekkep Şenliği'nde daha dikkatli olmanızı öneririm.

KIRTASİYE GÜNLERİ 7 PLATINUM Preppy Highlighter Pen

$
0
0

Günün yazısına geçmeden önce Mürekkep Şenlikleri 1' in merakla beklenen kazananları açıklayım dilerseniz. Şanslı izleyiciler 'Tolga Acar' ve 'Heybemdeki Huzur' olmuştur. Kendilerinin kargo için adres bilgilerini içeren maillerini bekliyorum.

Bir süredir yazmaya ara verdiğim Kırtasiye Günleri' nin bugün 7. si ile devam ediyoruz. Günün konuğu highlighter/fosforlu kalemlerden Platinum Preppy Highlighter Pen...


Platinum Preppy serisinin fosforlu kalemleri, Platinum'un Türkiye distribütörlüğünün Çelik Kalem tarafından alınması sayesinde ülkemize ilk kez geldi... Fotoğraflardan da gördüğünüz gibi üçlü olarak satışa sunulmuş durumda... Pembe, yeşil ve sarı renkleri bizde satışta olsa da mavi ve turuncu renkleri de yurtdışında mevcut... Preppy dolma ve imza kalemlerinde olduğu gibi kartuşlu olarak tasarlanmış. Aynı zamanda uçtaki keçe kısmı da yıpranınca değiştirebiliyorsunuz.


Kaleme kartuşu taktığınız anda keçe kısmına mürekkep iletimi oldukça çabuk oluyor ve hemen kullanıma hazır hale geliyor... Geçmeli kapağında bulunan iç kapak sayesinde ucun kuruması da önemli ölçüde önlenmiş oluyor...


Son zamanlarda hazırlandığım mesleki sınavlar yüzünden bolca fosforlu kalem kullanıyorum ve Preppy sevdiklerim arasında yerini aldı bile. Daha çok pembe ve yeşilini tercih ediyorum.


Renkleri oldukça parlak, ince kağıtlarda bile arkaya geçme sorunu yaşatmıyor... Farklı kalemler üzerinde denemelerimde dağılma sorunu olan maalesef en fazla kalem mürekkebinde oldu... Dağılma ile birlikte tahmin edeceğiniz üzere keçe uçta da bir miktar kirlenme yaşattı... 


Her ne kadar dolma kalemle uyumsuz olsa da bence kartuşlu olması nedeniyle oldukça pratik highlighterlardan biri oldu... Kendisi ile farklı şekillerde testler yapmayı da planlıyorum yakın zamanda paylaşırım umarım:) Belirtmekte yarar var şu anda maalesef yedek kartuşları ve uçlarının satışı ülkemizde yok... Umarım kısa zamanda onlar da raflarda yerini alır... 

Huzurlu, sağlıklı günler geçirmeniz dileğiyle...

P.S: Çekilişte kaçıncı sırada olduğunu merak eden arkadaşlar çekiliş yazısının altına eklediğim fotoğrafa bakabilirler.
P.S2: Yoğunluk dolayısıyla bir süre yazı yazamayacağım umarım en kısa sürede dönüş yaparım:)

PARKER Esprit Black - DİAMİNE Bilberry

$
0
0

Yoğunluk dolayısıyla buralarda olamayacağım diyip yaklaşık 3 ayı devirmişim maalesef:) Neyseki sonunda gelebildim... Uzun uzun burada olmadığım zamanları anlatmak yerine biriken kalem,mürekkep ve kırtasiye ürünlerini birer birer tanıtmaya kaldığım yerden devam etmek niyetindeyim. Başlamadan önce beni merak edip arayan, soran, mail atan arkadaşlara da çok teşekkür ederim:)

Haftanın kalemi Parker'dan Esprit, haftanın mürekkebi ise Diamine Bilberry...


Rotring ve Parker'ın Newell Rubbermaid şirketine dahil olmasıyla birlikte yeni modellerin yanı sıra bazı modellerin markaları değiştirilerek satışı devam etmiş... 

Rotring Esprit Telescopic dolma kalem de bu değişimden nasibini almış modellerden birisi... Yeni adresinde bu hoş kalem Parker markası adı altında satışı sürenlerden olmuş.... Kalemin hoş tasarımı yanında fotoğraflarda da görüldüğü gibi ruj benzeri oldukça şık bir de kutusu var...

Solda Kaweco Skysport Pink-Ortada Parker Esprit-Sağda Lamy Al Star Copper Orange

Hala bazı kırtasiyelerde satışı bulunan Parker Esprit 2008 yılında piyasaya sürülmüş. Gövde olarak  gümüş, siyah, mavi ve kırmızı olarak 4 farklı rengi bulunuyor. Kalemin grip kısmının kapağı kapatmanız sırasında içe girmesi ile mini bir kaleme dönüşüp cebinizde ya da kısıtlı alanlarda rahatça taşınabilir boyutlara ulaşıyor. Kalemi hem kısa -grip kısmını iterek- hem de -grip kısmını açarak- uzun olarak kullanabilme şansınız da var üstelik... Teleskobik tasarım oldukça farklı bir o kadar da kullanışlı bir dolma kalem olmasını sağlamış...

Gövdesi metal olsa da mat bir kaplama kullanılması sayesinde oldukça rahat bir yazım keyfi sunuyor. Bildiğim kadarıyla bu güzel kalemin roller versiyonu da bulunmakta... Kompakt tasarım sevenler için iyi bir alternatif diyebilirim.


Kalemin boyutlarını merak edenler için;

-Kapalı haliyle; 11,4 cm
-Kapaksız haliyle; tutma yerini tam açtığınızda: 11,7 cm grip kısmını kapattığınızda; 9,9 cm
-Kapağını arkasına takmak istediğinizde;tutma yerini tam açtığınızda: 15,5 cm grip kısmını kapattığınızda; 13,7 cm
-Ağırlığı; 18 g


Parker Esprit'in ucu M maalesef...Farklı uç seçeneği seçme şansım olmadığından M'ine razı olup aldığım kalemlerden... Yazımı son derece rahat kağıt üzerinde kayıyor diye tabir ettiklerimizden...

Sadece kısa tip kartuşla mürekkeplenen bu kalem için bu kez enjektör yardımıyla boşalan kartuşa mürekkep çekmek istedim. Bunun için de Diamine Bilberry' i seçtim.Mürekkep mor ve mavi arasında gidip gelen adı gibi hoş bir yaban mersini rengine sahip:)


Mürekkebin rengi ile ilgili internet üzerinde yeterince görsel olduğundan sadece yazım örneği koymayı uygun buldum... 

Bir sonraki yazıda görüşmek dileğiyle... İyi haftalar!

SAILOR 1911 Young Silver - SAILOR Jentle Ink Dorcus hopei

$
0
0

Bu hafta benim gibi uzak doğu dolma kalem ve mürekkeplerini sevenler için hoş olacağını düşündüğüm bir ikili tercih ettim...

Haftanın dolma kalemi ve mürekkebi Sailor'dan.... Dolma kalem Sailor 1911 Young Silver, mürekkep ise Sailor Jentle Ink Kingdom Note Dorcus hopei binodulosus...


1911 Serisi kalemler ünlü Japon markası Sailor'ın en çok bilinen serilerinden birisi... Üst modellerinin farklı uç seçenekleri ve ergonomik gövdeleri tercih edilmelerinde en önemli etkenlerden birisi olsa da ben bir türlü ısınamadığımdan koleksiyonumda olanla bir süre önce yolları ayırmıştım... Daha sonra daha düşük bütçeli ve bana göre daha kibar olduğunu düşündüğüm serinin bu 'young' modeli ile karşılaştım ve bir şans daha vermek istedim... 

Sunumuna baktığımızda kutu içeriğinde kartuşların yanı sıra konvertörü ve kullanım talimatları bulunuyor...

AS reçine -SAN diye de bilinen bir çeşit plastik malzeme- gövdeli bu uzun ince kalemin rodyum kaplama silver modelinde siyah ve transparan mavi renkleri mevcut, altın detaylı modelinin ise siyah ve kırmızısı... Gövde oldukça rahat bir tasarıma sahip, klipsi biraz kısa seçilmiş... Kalemin tasarımında bana göre tek eksik yanı klik sistemli kapanan kapağının tepesinde Sailor'ın o hoş çapa logosunun olmaması... Kapak tepe ve gövde bitişi siyah olarak bırakılmış...


Dolma kalemin boyutlarına bakalım dilerseniz;

-Kapalı haliyle; 13,6 cm
-Kapaksız haliyle; 12,2 cm
-Kapağı arkasına iliştirdiğimizde; 14,5 cm
-Ağırlığı; 15 g
-Gövde çapı; 15 mm


Dolma kalemin ucu çelikten yapılma... 1911 Serisinin altın uçlu kalemlerinin aksine 'young' serisinde çelik uç kullanılmış... 

Çelik ucun performansı da altın uçla yarışır nitelikte şaşırtıcı derecede iyi... İlk mürekkeplediğim andan itibaren takılma, cızırtı veya benzer bir problem yaşamadım... Uç seçeneklerinde F,M ve B bulunuyor... Benim tercihim M'den yana oldu...

Ergonomik oluşu, şık tasarımı ve iyi bir uca sahip oluşu günlük kullanımda tercih ettiğim kalemlerden biri olmasını sağladı... Mürekkeplemek için daha çok konvertörü kullanıyorum...


Dolma kalem kullanmaya başlayıp biraz süre geçirdikten sonra bu büyülü dünyada oldukça fazla çeşit mürekkeple karşılaşıyorsunuz... Bugünkü mürekkep de bunlardan biri... 

Farklı mürekkep şişelerine karşı zaafım olduğundan, Sailor Jentle Ink'in her yıl sınırlı sayıda satışa sunulan Kingdom Note mürekkeplerinden biraz da benim mesleğimle ilgili olan böcek(insects) isimli şişelerinden bir arkadaşım vasıtasıyla edinmiştim... 

Araya başka mürekkepler ve kalemler girdiğinden maalesef bu hoş mürekkebi blogda anlatmayı unutmuşum... Insects serisinde 5 mürekkep bulunuyor... Bugünkü yazıda bahsedeceğim mürekkep ismini geyik böceğinin latincesinden almış... Ek bilgi olarak söylemeden geçmeyim geyik böcekleri Japonlar'ın evlerinde besledikleri böceklerden birisi...


Alt tonlarında siyahın yanı sıra şişe kenarlarından ve havlu kağıttan da göreceğiniz üzere hoş bir yeşil barındırıyor... Uygun kalem ve uç kombinasyonunda gölgelenme sırasında yeşil parıltılara rastlayabiliyorsunuz...

Oldukça ıslak ve pigmentasyonu yüksek mürekkeplerden... Kalemden temizlenmesi biraz zor oluyor maalesef... Yine de koleksiyonumda bir şişesinin bulunmasına memnunum:) 


Yazı örneğinde Rhodia Dot Pad kullandım... Mürekkebi adını veren 'geyik böceği'ni merak edenler için de böyle bir paylaşım yapmayı uygun buldum:)

Herkese iyi haftalar dilerim...





FABER CASTELL Ambition Curry-GVFC Deep Sea Green Ink- GIPTA Woodland

$
0
0

Bugün dolu dolu olacağını umduğum bir yazıyla buralardayım... Ne zamandır defter incelemesi yapmadığımı farkettim ve bugün için defter de ekleyip üçlü bir set oluşturdum... 

Haftanın kalemi Faber Castell Ambition Curry, Mürekkep Graf von Faber Castell'den Deep Sea Green, defter ise Gıpta'dan Woodland...


Faber Castell Ambition serisi şık tasarımıyla ilgimi çeken dolma kalemlerden biriydi bu yüzden bir süre önce edinmeye karar verdim... Kalem Faber Castell'in -bildiğim kadarıyla eski hediyelik kutularından- ilginç bir şekilde ortadan açılan beyaz kutusuyla birlikte geldi... Kutu içeriğinde kalemle birlikte kullanma talimatı ve konvertör/dönüştürücü bulunuyor.

*Soldaki Lamy Al Star Copper Orange, Ortada Faber Castell Ambition Curry,Sağda Pelikan Souveran M400 White Tortoise

Boyu itibariyle oldukça uzun kalemlerden Ambition... Kapalı haliyle Lamy boyutlarında ama daha ince hoş bir tasarıma sahip... Gövdede üzerinde geometrik desenler -OpArt- olan, yeşil-sarı renkte, ahşap-plastik karışımı bir malzeme kullanılmış... Piyasada oldukça fazla çeşidi bulunuyor... Kullanılan ahşabın değerine göre de fiyatta artış söz konusu... 

Kalemin arkasına da oturabilen klik mekanizmalı krom kaplama gümüş rengi bir kapağı bulunuyor... Kapak üzerindeki klipsin kolay kullanılabilmesi için yay eklenmiş... Gövde bitişinde ve grip kısmında yine krom kaplama metal bir parça bulunuyor... Kullanım açısından ben yeterince performans sağlayamadım maalesef... Grip kısmının biraz kısa oluşu uzun süreli kullanımda rahatsız edici boyutlara ulaşabiliyor...


Dolma kalemin boyutları;

-Kapalı haliyle; 13,9 cm
-Kapaksız haliyle; 12,2 cm
-Kapak gövde arkasına takılı iken; 15,8 cm
-Ağırlığı; 28 g


Ambition serisinde hangi gövdeyi alırsanız alın maalesef çelik uçla karşılaşıyorsunuz... 250 yılı aşmış bir geçmişi olan firmanın en azından üst segmentte ürettiği gövdelerinde farklı bir uç kullanmasını bekliyorsunuz ama maalesef yok... Ben de biraz da bu yüzden daha az özellikli bir gövdesini tercih ettim... 

Uç boyutlarında EF,F,M,B seçenekleri bulunuyor... Bendeki EF uç... Herhangi bir takılması, cızırtısı olmadı önceden de söylediğim gibi kalemin tek rahatsız edici yanı benim açımdan grip kısmının kısa tasarlanışı oldu...


Kalemin zeytin yeşili gövdesine daha uygun bir yeşil mürekkep seçmekti niyetim ama Graf von Faber Castell' in son çıkardığı mürekkeplerden birini koleksiyonuma ekleyince bu kez farklılık yapmak istedim... 'Deep Sea Green' son yıllarda birçok firmanın çıkardığı 'teal' diye adlandırılan mavi-yeşil arası tonlarda bir mürekkep...

Renk olarak oldukça hoş bir tona sahip olsa da beni pigmentasyonunun biraz düşük oluşundan dolayı tatmin etmedi maalesef... Renk ince uçlarda sanki kalemi yeni yıkayıp kurutmadan mürekkeplemişsiniz gibi sulu bir tonda kağıda izini bırakıyor... Denemek isteyenler için şişe mürekkebine şans vermeden önce kartuşlarından edinmelerini öneririm:)


Uzun bir aradan sonra bir deftere de bakalım istedim... Daha önce dolma kalemle deneyip sonuç alamadığım kağıtlı defterleri olduğundan biraz mesafeli durduğum markalardan biriydi Gıpta... Woodland serisinin sert karton kapaklı, yan tarafı ip dikişli defterlerini görünce bir şans daha vermek istedim...

Defterin içerisinde 2 bölüm noktalı, 2 bölüm kraft, 1 bölüm de siyah kağıt kullanılmış. İtiraf etmem gerekirse dolma kalemle noktalı kısımlarını kullanamazsam en azından farklı nitelikli kalemlerle kraft ve siyah kısımları da işe yarar diye düşünerek almıştım bu defteri... Ama oldukça iyi performansa sahip kağıtları beni şaşırttı... 13x18 cm ebatlı(ilginç bir boyuta sahip), 144 sayfalık defter hafif gölgelenme dışında herhangi bir olumsuzluk yaşatmadı. Tek kötü tarafı ciltler arası geçişlerde kağıtları biraz fazla yapıştırmış olmaları ve defteri tam olarak açamıyor oluşunuz...


Yazım örneğini hazırlarken farklı uç ve nitelikteki kalemlerle denememe rağmen fotoğraftan da göreceğiniz üzere kanama, kırçıllanma yaşatmadı...

Herkese iyi haftalar dilerim...



MÜREKKEP ŞENLİKLERİ 2

$
0
0

Evdeki fazla ve az kullandığımız mürekkeplerimizi Sayın Historian ile birlikte ortak bir çalışmayla vermeye devam ediyoruz... Bu kez biraz klasik bir çizgi çizmeye çalıştım... Kitaplığımı da boşalttığım için bir de kitap eklemeyi uygun buldum... 

Fotoğrafta gördüğünüz hediyeler 1 kişiye gidecek...

-1 şişe Kaweco Siyah mürekkep
-1 şişe Pelikan 4001 Royal Blue mürekkep
-1 kutu Pelikan Edelstein Garnet uzun tip kartuş
-1 kutu Pelikan 4001 Siyah kısa tip kartuş.
Ve sözünü ettiğim üzere Nikos Kazancakis 'in Zorba kitabı...

Bunları kazanmak için yapmanız gerekenler...

- İzleyicim olmanız gerekiyor… Hala yerine getirmediyseniz veya aramıza yeni katıldıysanız ekranın sağ tarafındaki açılır kapanır menüden izleyiciler ikonuna tıklayarak açılan kutudan izleyicim olabilirsiniz. Aynı zamanda açılan menüden yardım ve iletişim kısmına tıkladığınızda 'follow' butonu aracılığıyla da izleyicim olabilirsiniz. Daha önce de belirttiğim gibi bunlar zorunuza giderse veya blogger yüzünden bir sorun yaşarsanız Google Plus (g+)' tan da izleyicim olmayı seçebilirsiniz. Onun da sağdaki menüde kısa yolu bulunmaktadır.

*İZLEYİCİ OLMANIZ -ZORUNLU- ŞARTIMDIR*

- Hesabınız var ise sosyal ağ olarak twitter, facebook veya instagram sayfalarımdan da takipçim olabilirsiniz... Facebook için tık tık, Twitter için tık tıkInstagram için de tık tık. İsteyen çekiliş linkini de paylaşabilir… 


Ve son olarak; bu yazının altına 8 Temmuz 2016 saat 20.00 ' a kadar zorunlu şartımı yerine getirdiyseniz YORUM OLARAK EN SEVDİĞİNİZ MÜREKKEP RENGİNİ YAZMANIZ… (1 adet yorum bırakmanız yeterlidir.) Sonuçları bu yazının altında aynı gece bulabilirsiniz.

Historian'in yapmış olduğu çekilişe de buradan ulaşabilirsiniz...


Bol şanslar... İyi bayramlar...

KONUK YAZAR ETKİNLİĞİ 13 / MANUSCRIPT Master Italic Calligraphy Pen Black

$
0
0
Konuk Yazar Etkinliği'mizin bu ayki yazısı Harika' ya aittir.

Kesik uçlu kalemlere ilgimin fazlalaştığı bir dönemde internette tesadüfen karşılaştığım bir kalem ile ilgili pek Türkçe inceleme bulamama rağmen fiyat ve performans olarak başarılı kabul edilen yorumları görünce sahip olmak ve kullanmak üzere gayet makul bir fiyata satın aldım.

            İlk başta sadece yazıyı güzel göstermesi açısından italik yazma zevkini doya doya yaşamama rağmen iştahımı doyuramadığım için başka kesik uçlu kalemlere de sahip olma gayretine yöneldim. Tam da buradan sonra, ne kadar pahalı bir zevkimin olduğunu başka başka dolma kalemlere hayranlıkla bakıp ”benim olmalı!” derken ziyadesiyle keşfettim...

           İnternette hep karşıma “stub” sözcüğü çıkıyordu. Sözlük anlamı “kesilmiş, kesilmiş ağaç kütüğü”, hatta “sigara izmariti” olan kelime aslında “stub italik” tamlamasının kısaltılmış kullanımı... İtalik kalemlerin uçları hafiften yuvarlak olurken tam da incelemekte olduğumuz kalemimiz gibi uçlar stub yani kesik uç kalem oluyor... Lamy uçları ise “İtalik Uç” sınıfına güzel bir örnek bence...


            Kalemimiz plastik gövdeli, kullanılan malzeme bildiğimiz en hafif plastıklerden ve oldukça mat ve kadifemsi bir tutuşu var ve kalemi tutmak rahatsız etmediği gibi eli de terletmiyor. Grip kısmı parlak metal olarak kromdan istifade ile aldukça ağır yapılmış. Bu oldukça hoşuma gitti çünkü ağırlık merkezi grip kısmında kalmış ve kullanımı oldukça kolaylaştıran bu basit fiziksel durumla oldukça dengeli bir kalem haline gelmiş.

Anladığım kadarı ile Manuscript çelik uçları ile bilinen geleneksel bir dip kalem firması olup İngiltere Shropshire kasabasında kurulu yadigar bir fabrika imiş. Günümüzde ise sadcece o uçlar için gövde imalatı yapıyorlarmış. Kalemimizin gövdesi ise Almanya’da üretiliyormuş…


Ölçülerimize bakacak olursak; kapaklı uzunluğu 139.1 mm, kapaksız uzunluğu 123.6 mm, kapağı arkasına iliştirildiğinde, 149.9 mm, gövde ağırlığı 20 g ve kapağı sadece 4 g... Paketini açınca en çok sevindiğim şey konvertörünün beraberinde olmasıydı. Malumunuz konvertör ya da pompalar başlı başına ”baha”sıyla bizi çok yoruyorlar...Kapağında klipsin hemen altında göze oldukça güzel görünen bir matlıkta Manuscript logosu mevcut. Gövde sonunda küçük bir kapağımız var ve sanıyorum akıtma durumuna karşı temizlik kolay olması için yapılmış...


Ucumuz çelik, üzerinde çift daire içine alınmış Manuscript logosu ve büyük harflerle yazılmış England yazısı mevcut. Kalınlık yazılmamış olmakla beraber yaptığım karşılaştırmalar ve internet incelemeleri sonucunda 1.1 olduğunu değerlendirmekteyim. Üzerinde tek kanal bulunmakta ve mürekkep deliğinin olmaması oldukça dikkat çekici. Görüntü olarak hoşuma da gitti doğrusu. Ucun grip kısmına girdiği yerde, etrafını yüzük gibi saran şeffaf gri bir plastik mevcut. Bu parça özellikle açık renklerde içindeki mürekkebin rengini ele veren hoş görünümlü bir malzeme olmuş.

Kalemin her şeyi kusursuz gibi olmasın, beğenmediğim yönleri de oldu tabii… Öncelikle konvertör takılı iken mürekkep çekmiyor, muhtemelen içindeki yay tüzünden. Konvertörü kendi başına mürekkebe daldırıp çekmek ya da enjektör ile mürekkep doldurmak ta zor değil hani… Konvertörü takınca hemen mürekkep gelmiyor, başaşağı yarım saat kadar tutunca mürekkep oldukça akışkan geliyor. İlk denememde konvertörü sıkmıştım. Resmen mürekkep gölü aktı kağıda…

Oldukça akışkan bir uç-damak yapısı var. Kullanılan mürekkepte göz önünde tutulmalı bence. Yazım son derece başarılı, hiç kuruma ya da tıkanıklık yapmadı. Sert olmasına rağmen bastırmalara tepki veriyor ve kalemi döndürerek değişik karakterlerin çıkmasına müsaade ediyor… Uç ile ilgili tek beğenmediğim şey, yan çekişlerde kağıdı kesen bıçak gibi cızırdıyor ve takılıyor… Ancak zannediyorum, imalatçılar 45 dereclik açıyı düşünerek tasarladıkları, kalem ucunu uygun açı ile tutunca kağı üzerinde yağ gibi aktığını da belirteyim…


Genelde kalemlerin karakterine göre mürekkep kullanmak istesek te bu kalemde kullandığım mürekkepler siyah ve mavi tonları idi ve beni çok ta tatmin etmedi. Derken bir gün okuduğum kitabın altını çizmek üzere açık bir renk kullanma hevesi sardı. Biraz da baklanmayani çıkarayım diye Diamine mürekkeplerinden Filamingo Kırmızısı kullanmayı tercih ettim. Her ne kadar kırmızı yazsa da o güzelim bir pembe ve oldukça da gösterişli diyebilirim…


Yazı için Rhodia noktalı not defterini kullandım. Yıllar önce tanıştığım, yalnız bir gazeteci dostumun yedinci kitabından bir şiir ile satırlarıma son veriyorum.

Saygı ve sevgilerimle…
Viewing all 127 articles
Browse latest View live